Een dag vol hoogtepunten

AirBnB | Kowloon, Yau Ma Tei, Man Yuen Street No. 9-16, Room 15, 4th Floor.
Weather | 35 °C (voelt als 46°C)
Clothes |
korte broek, shirt, sneakers

Eigenlijk wonen we in zo’n Ikea showroom. Zo’n voorbeeldopstelling hoe je op een superkleine oppervlakte toch alles kwijt kunt. Als ik daar langsloop dan denk ik vaak: dat is handig gedaan! Er is alles en het is efficient. Het kan best zo. Totdat je er zelf in woont. Dan breek je je nek over slippers, over een tas die net iets teveel uitsteekt en heb je moeite om met een hinkstapsprong je washandbed te bereiken omdat er net een rugzak voor staat. Tot zo ver ons verblijf. Het gaat best zo!

We plannen onze dagen rondom winkelmalls. Niet om te shoppen maar om af te koelen en te verbazen. In de malls zijn geen winkels waar wij in willen. De malls bestaan uit AAAA++++ merken shops met portiers en lange rijen wachtende klanten. Alle leeftijden zijn in de rij vertegenwoordigd en bij de shop van Chanel sta je met je aankoop die je net bij L.Vuitton hebt gedaan in de rij. Hong Kong is rijk. En Hong Kong wil dat laten zien. Of moet je zeggen de Aziaten willen het laten zien. Het blijkt dat het grootste aantal toeristen uit mainland China komt en dat de bewoners van Hong Kong het grootste aantal miljardairs huisvest.
Wij lopen goed bezweet rond, het een en ander aan te zien en verbazen ons.

We hebben de grote Boeddha bezocht. De grootste zittende bronzen Boeddha in de open lucht. Met een kabelbaan (denk aan wintersport) hebben wij het ritje heen en weer gemaakt. En god wat gaat dat hoog. Het uitzicht was hetzelfde als de vliegtochtjes met Kee naar Midden Zeeland. En wat was er een wind. Aangekomen op het hoogste punt kom je in een dorpje. Rookvrij staat er aan het begin. Met natuurlijk de bekende toeristische kraampjes, winkels en de nodige eet- en drink gelegenheden. Als je doorloopt naar daar waar de trap naar de Boeddha is passeer je loslopende runderen, koeien met hoorns, tevreden etend van het gras. De koe gaat hier voor. Als je op een bankje zit en de koe wil daar gras eten dan ga je van dat bankje af. De koe gaat voor.

De trap naar de Boeddha bestaat uit 268 traptreden heen en 268 treden terug. De richting omhoog op de trap is aangegeven, die kies je niet zelf. Ik heb de Boeddha vanaf de onderkant bekeken. Ik zag het niet zitten in deze godverzengende bloedhitte. En, omdat Rolf dit wel ging ondernemen, ben ik op een stenen bankje voor de trap onder de bomen gaan wachten. Hier zat ik mezelf te steengrillen. Alles is warm om je heen. En als het lang duurt is dat om gek van te worden. Rolf liep als een kievit naar boven en misschien wel sneller dan de kievit. Je weet het niet. Hij kwam in ieder geval met een doornatte polo weer beneden.

Ken je het Sky 100 observation deck? Views rondom over Hong Kong vanaf de 100ste verdieping van een wolkenkrabber. 393 meter boven zeeniveau gluren naar de flatgebouwen, havens, snelwegen, waterwegen, treinen en wat al niet. Mensen zien zwemmen in een zwembad op het dak van een wolkenkrabber. Adembenemende uitzichten zijn het. Ondertussen laat de bezoekende toerist zich graag fotograferen in de diverse photoboots die er staan. Ik zag een perfect geklede Chinese dame elegant poseren in een camper en zich draperen over het logo van het Sky 100 observation deck. Ook zij was uitgedost in dure merkkleding en bezag de dag door een design zonnebril onder een hoedje vandaan dat versierd was met de naam van het merk zelf. Behalve van de uitzichten heb ik ook erg genoten van alle bezoekers.
In deze attractie is er geen fantasie nodig om de weg te vinden. Want voordat deze vraag bij je opkomt, staat er al iemand van het personeel met zijn arm de richting aan te geven die je opgaat. Ook de lift staat klaar om in te stappen. Het is allemaal well organised hiero.

De metro is geweldig in Hong Kong. Zonder bestuurder en perfect op tijd. Wij zijn na het bezoek aan de Boeddha nog even naar Hong Kong Island gegaan. Dat hadden we niet moeten doen. Het was al laat, spitsuur, de kantoren gaan uit en er wordt geborreld buiten. Het is druk, niet normaal. Terug naar huis maar weer, we moeten echt even afkoelen, we moeten drinken. Dat is al met al een lange rit geworden van 45 minuten staan in de metro.

Afgeknoedeld van deze intense dagen. Eten moeten we, een biertje moet erin, slapen en dan morgen nog 1 dag Hong Kong sightseeing.
Ik denk dat we hier wel 14 dagen kunnen doorbrengen.
In slow motion het Hong Kongse leven ondergaan met de verschillen tussen rijk en arm. Heerlijk om te wisselen tussen de giga grote malls en de kleine, ook wel smerige, straatjes met de winkeltjes en heerlijke eettentjes.

P.S. Ik heb de gastschrijver ook geprobeerd te verleiden tot nog een epistel. Dat komt eraan zodra het vergelijkend warenonderzoek afgerond is.