The Locks

Roomnumber 5 | Boathouse Rockport
Weather | 17 – 20°C, cloudy, coats needed
Clothes | jeans, shirt

Rockport, Boathouse. Wij zijn vandaag de enige gasten in Rockport. Alles is gesloten hier. De leuke pub opent woensdag weer, de general store is ‘sorry closed’, dining closed. De reden staat bij de ingang. Personeelstekort. Er is behoefte aan van alles, melden per mail @pub.

Wij gaan ontbijten in het aanbevolen tentje waar we al gegeten hebben. Hier is het doorlopend druk. We bestellen koffie en een sandwich toasted, egg/bacon. Ik oefen weer mijn small talk met de serveerster. Daar heb ik best lol in.
Daarna op weg naar Kingston, de vroegere hoofdstad van Canada. Er is werelderfgoed te bekijken hier. De locks (sluizen) die toegang geven van de Lawrence River naar het Rideau kanaal. Rond 1830 aangelegd door geronselde immigranten onder leiding van het Britse leger. Het project betreft 49 sluizen waarvan wij de laatste 4 sluizen zien. Deze hebben een verval van ongeveer 14 meter. Het moet hier hel zijn geweest. 14 tot 16 uur werken per dag, 6 dagen per week, veel ziektes en hele slechte leef- en werkomstandigheden. Rumoer onder de werkers werd direct de kop ingedrukt. Ik moet denken aan de Birma spoorlijn.
We zien de locks ook in gebruik. Er komt van beide kanten een boot die door de sluizen gaat. De bediening bestaat uit 6 sluiswachters. Het schutten gaat verrassend snel. Je hoeft niet meer naar de sportschool als je hier werkt.

Daarna rommelen we wat aan. Zoeken een cache die we niet vinden, rijden wat rond en eten een ijsje. Ook hier is 1 scoop ijs bijna een halve liter. Het is niet gek dat sommige mensen vierkant zijn. We halen een stuk pizza voor vanavond en nemen een koffie to go mee. Bij ons boothuis drinken we een biertje met een mooi uitzicht op het water. Het leven is goed voor ons.