Hawaii, Honolulu,

Waikiki, Aqua Palms, Ala Moana. Wuivende palmen, blauw water. Alles wat je fantaseert over Hawaii is waar. Maar wat ik nooit heb geweten is dat er zoveel Japanners zijn. Kee ziet het verschil in taal en tekens want behalve engelse benamingen staat er ook veel in het Japans en zelfs in het Koreaans. Een ochtendje strand, een busrit en na dag ėėn is Rolf zijn rug een behoorlijke red lobster.

Vandaag waren we vroeger dan vroeg. De wekker op 6 uur want we gaan naar Pearl Harbor. Daar worden dagelijks 2000 vrijkaarten voor uitgedeeld en daar willen wij er 3 van. Om 10 voor 7 stappen wij in de bus, lijn 42, voor een rit van een uurtje. Het is maar een kilometer of 12 maar we stoppen op iedere straathoek en zigzaggen. Pearl Harbor is nog steeds militair terrein. Geen tassen mee naar binnen betekent dat. Storage 3 dollar. We hebben kaarten voor 9 uur en zien om die tijd een film van een half uurtje. Hierna weet je weer alles van het hoe en waarom. Na de film worden we met precisie gedirigeerd naar een boot. We komen aan op de USS Arizona Memorial. Het schip dat in de haven ten onder ging aan het bombardement van de Japanners. Ruim 1100 mensen op dit schip alleen al. Er stroomt nog steeds olie uit en dat zal de komende 50 jaar nog doorgaan. Het is indrukwekkend. Overlevenden die nu overlijden worden nog steeds in het schip begraven. De urn met as wordt door een duikteam in het schip gebracht. De hele bemanning ligt er nog. Het is een groot zeemansgraf. Terug op de kade zijn er nog 4 overlevenden te spreken. De oude mannen van rond de 85 plus vertellen nog steeds. De foto van de diensttijd zie je ernaast. De ogen herken je zo. Ik vind het mooi. Wat geweldig om hier even te staan. Het is een vredige plek en dat zal het in die tijd ook geweest zijn. Op een filmpje hoorde ik iemand zeggen: ‘I was 18 years old. I did my job and the only thing I thought about was surfing in the weekends. It was paradise’. Ik kan het me zo voorstellen.

Met de bus terug, een tussenstop in een winkelcentrum. We kopen wat te eten en grasduinen in een tweedehands winkel. ’s Middags zitten we nog even aan het strand. Morgen gaan we naar een snorkelstrand. Ook met de bus maar nu de andere kant op.

Het voelt fijn hier in Hawaii. Ik geloof dat ik nu maar weer hier blijf………