🎼 Jailhouse Rock 🎶 🎵 🎶 🎵

Date | 18 september 2023
Airbnb| 2064 Peabody Avenue, Memphis, Tennessee 38104, Verenigde Staten
Weather | 27 °C
zonnig
Cl
othes | korte broek, t-shirt, sneakers

Graceland, wat een bezoek!
Om 11:15 uur begint onze tour. De auto is geparkeerd, wij staan in de rij.
We beginnen met een introductiefilm. ‘De brandblusser hangt daar en als de film afgelopen is kunt u via de rechterkant de zaal verlaten’, zegt de begeleider van Graceland.
Bam. Licht uit. Film aan. Elvis is in the house!

Het grijpt me meteen.

Het Graceland bezoek is ontzettend strak en relaxed georganiseerd. Overal herkenbare guides die heel soepel met hun werk, en dus met ons, omgaan. Eerste stop: een tablet in de handen, tweede stop: een headset. 3e stop: rij voor de shuttle. Graceland ligt namelijk aan de andere kant van de weg. 4e stop: je staat voor het huis en ‘start de tablet maar‘, zegt de volgende guide die ons duidelijk maakt dat we zometeen doorstromen naar het bordes.

Voor de voordeur worden we opgevangen door een medewerkster die ons door middel van een aantal Elvis vragen laat wachten totdat we naar binnen mogen. Het meisje praat en maakt de uitgesproken woorden alleen met haar lippen, de stand van de mond blijft gelijk.

De voordeur gaat open en we staan zomaar binnen in het huis van Elvis. Rechts de woonkamer met muziekkamer. Met de audiotour loop je door het huis. Ook hier weer allerlei hulpvaardige mensen aanwezig. Ze zorgen absoluut voor een rustige sfeer en makkelijk doorstroming. Ik vind het zo bijzonder dat ik in een omgeving sta waar Elvis woonde en was terwijl ik nooit heel erg geïnteresseerd ben geweest in Elvis Presley.
Komt dat omdat in die tijd Elvis als ordinair werd gezien vanwege zijn seksueel getinte bewegingen op het podium? Ik weet het niet.
Maar hier, zo in zijn omgeving, pakt het me met beide handen stevig vast.

Elvis woont hier met zijn familie, vader, moeder en oma en later ook zijn vrouw. En een groep vrienden die de ‘Memphis maffia’ wordt genoemd. We mogen alles zien, alles fotograferen, wel zonder flits en geen audio of video opnamen maken. De bovenverdieping van het huis blijft vanwege privacy voor iedereeen gesloten. Ik loop langs de slaapkamer van zijn ouders, langs de stijlvolle eetkamer, sta in de keuken, loop door de jungle room, zie de parkeerplaatsen van de auto’s, de racket room, zie de weides waar de paarden staan.
Loop door het gebouw met zijn familiegeschiedenis, daar waar ooit zijn gouden platen hingen. Heb zicht op het zwembad, loop door de meditatie tuin en zie als laatste de graven van Elvis, zijn ouders, zijn dochter en zijn kleinzoon.
Ik heb er zo naar gekeken dat ik veelal vergeten ben om foto’s te maken. Gelukkig was Rolf er ook nog.

We gaan met de shuttle weer terug naar de andere kant van de weg. Het deel waar de musea van de verschillende bezittingen en verzamelingen staan. Alle Cadillac’s, Rolls Royce’s, Mercedessen. Hoeveel zouden het er wel niet zijn? Ik heb ze niet geteld.
Dan naar de ruimte waar een groot deel van zijn jumpsuits tentoongesteld zijn. Prachtig gedaan. Je ziet Elvis er zo in optreden. De jumpsuits, gebaseerd op het uniform van Napoleon. Een opstaande kraag om de aandacht naar het gezicht van Elvis te leiden. De verschillende ‘riemen’, gebaseerd op het ontwerp van boksriemen, die bij de jumpsuits gedragen werden. Een muur met alle gouden platen en behaalde nominaties. Daarna loop ik de trap van zijn vliegtuig op. De ‘Lisa Marie’. En zie zijn luxe verbouwde vervoermiddel voor tournees. Daar zie ik ook de tafel waaraan Lisa Marie in de lucht de taart aansneed voor haar 9e verjaardag. Zijn kleinere vliegtuig staat er naast. Dat werd vaak gebruikt door zijn manager Colonel Tom Parker, of te wel Dries van Kuyk. Ook een memorabele man. Tom Parker vloog daarmee vooruit naar het volgende optreden van Elvis om zo alles in gereedheid te kunnen brengen voor de komst van de The King of Rock and Roll.
Het is onvoorstelbaar wat deze man heeft bereikt.
Op 22 jarige leeftijd het huis van zijn dromen gekocht om een zelfgekozen belofte in te lossen aan zijn ouders. Hij droomde hier over en al zijn dromen zijn meer dan 100 keer uitgekomen. Wat een kunstenaar.

Alle facetten en fases van zijn leven zijn belicht. Zijn verhaal is mooi verteld en met liefde en rust tentoongesteld door zijn ex-vrouw Priscilla.
Het moet een genereus, passievol mens zijn geweest, die het kind in zichzelf niet verloren is maar, met af en toe, absoluut een bad character.

De enorm dikke Elvis, die een karikatuur van zichzelf was heeft maar kort bestaan. Het laatste jaar van zijn leven was er 1 van wanhoop met teveel voorgeschreven medicijnen en alcoholmisbruik. En dat, terwijl hij helemaal geen drinker was. Dat zal bekendheid en roem dan met je doen.