The great wall | Chang cheng | 25 april 2016

Half 6 opgestaan om om 7 uur opgehaald te worden door onze driver. Dat is gelukt. Gegeten uit de breakfastbox en thee gedronken. Het is geweldig weer. Dik in de twintig graden.

Uit het hotel gaan nog een moeder met dochter mee. Canadians. We halen nog een Londense op in de stad. Om 10 uur zijn we bij de muur. We zijn al snel omringd door Chineesjes die mij eer jong uit vinden zien en Kee op 30 schatten. Ja. Ja. Zo lust ik er nog wel een paar. We willen geen aandenken, geen t-short, nog niks.

Het is hier warm, hoog, steil en fysiek best heftig. We willen met zijn allen delange route lopen van 5 km. Dan kan de driver in iedergeval niet mopperen op een laatkomer en blijft hij wachten. Hij wil dat we om 12 uur weer terug zijn…
Ik denk dat het inmiddels een graad of 26 is geworden het klimmen is niet niks. Totaal 17 torens gepasseerd. De tocht hier langs ging over hoge lange trappen met ongelijke treden, hellingen waarbij je toch echt goed voorover moet hangen want anders glij je terug. Afgebroken traptreden op handen en voeten. Het is soms killing. Om een uur of 2 zijn we terug. Kapot. De muur hebben we enorm beleefd en er ons niet met een Jantje van Leiden vanaf gemaakt. Bier drinken we en Kee laat een gedenkplaatje maken. Anjuwen heeft de muur bedwongen.